Sarajka Selma Hadžić Huzejrović 2018. godine upoznala je sadašnjeg supruga Alvedina Huzejrovića. Sudbina je umiješala svoje prste, radne kolege su postale bračni partneri, a njihovoj ljubavi nije bila prepreka ni skoro 400 kilometara koji su ih tada dijelili. Naime, Alvedin je iz Siska.
Danas, pet godina kasnije, njih dvoje vode veoma uspješan biznis u Zagrebu – jedini u Hrvatskoj prave tradicionalne bosanske pite ispod sača.
Suprugova ideja
Kako u intervju za portal "Avaza" ističe Selma, njen suprug je došao na ideju da otvore "Pita Cut by Sarajevo Food Factory".
- Jedan period živjeli smo na relaciji Sarajevo-Zagreb. 01. marta 2020. godine smo se odlučili preseliti u glavni grad Hrvatske. U prvih 15 dana od našeg preseljenja počela je pandemija koronavirusa, a potom i dva velika zemljotresa u Zagrebu i naš profesionalni život je znatno usporio. Imali smo dovoljno slobodnog vremena za realizaciju ideje koju je suprug imao već dugo, inspirisan posjetama Sarajevu i ljubavi prema piti pečenoj ispod sača.
Alvedinova ideja je vrlo brzo realizirana. Godinu dana kasnije, 1. jula 2021. godine otvaraju prvi Pita Cut na zagrebačkoj Tržnici Utrina u Novom Zagrebu. Drugi Pita Cut su otvorili jučer na Trešnjevci.
- Kako smo obaviješteni, trenutno smo najzapadnija tačka u Evropi u kojoj se prave pite ispod sača i jedini u Hrvatskoj. No kako ljubav prema dobroj piti ne poznaje granice, naši gosti su i brojni Slovenci, Austrijanci, naši ljudi iz dijaspore i ostali koji pri posjeti Zagrebu ne propuste doći i na pitu - govori nam Selma.
"Sarajevski" način motanja pite
Dodaje da je pita u BiH dio porodične tradicije i da se poslužuje u svim prilikama, od svečanih do porodičnih okupljanja. Otkrila nam je i šta je to "sarajevski" način motanja pite.
- Iako za pripremu pite treba dosta truda, nezamislivo je da se u kuću primi gost a da se na sofri ne nađe pita. Danas se zaista smatra da su Bosanci i Hercegovci izradu jufke i pite doveli do savršenstva, a kao i sve genijalne stvari, i pita je nevjerovatno jednostavno jelo. Tako i recept za tijesto nije nikakva tajna. Kod nas svaka domaćica zna da se tijesto pravi od brašna, soli i vode, te da će ukus pite biti bolji što su kvalitetniji sastojci koje koristimo za filove. No najveća tajna dobre pite je umijeće razvijanja jufke.
Jufka mora biti jako tanka i mora se motati na poseban, sarajevski način "bez zraka", jer u tome je ključna razlika u odnosu na pite koje se prave u drugim krajevima. Dodamo li tome i tradicionalni način pečenja ispod sača, što podrazumijeva mnogo manje masnoće od pečenja u rerni, i naravno poseban šmek koji ima hrana pečena ispod sača, onda imamo recept za pravu sarajevsku pitu ispod sača - govori nam.
Selma kaže da su očekivali veliki interes, ali da nisu mogli zamisliti da će ljudi čekati u kilometarskim redovima ispred njihove buregdžinice.
- Zagreb zaista ima raznovrsnu ponudu svjetske kuhinje, no do otvorenja Pita Cut-a u ponudi nije bilo pite ispod sača. Naravno da smo znali da ljudi u Zagrebu i širom Hrvatske vole dobru sarajevsku pitu jer ćete ih u Sarajevu sigurno sresti u nekoj od poznatih sarajevskih buregdžinica, često i pravo s puta, tako da smo očekivali veliki interes. Međutim nismo mogli ni zamisliti da će ljudi biti spremi čekati u redovima na +40, odlično se zabavljati, prepričavati anegdote sa putovanja po BiH i Sarajevu, od radnih akcija preko Olimpijade do danas.
Suze i sjećanje na djetinjstvo
Nekada je pala i poneka suza.
- Jedna gospođa je došla sa cekerom kupljenim pri posjeti Sarajevu sa slikom Vučka, neki bi pokazivali bosanskohercegovačke lične karte, a bilo je i suza kada nam se gosti vrate i kažu da ih je naša pita podsjetila na djetinstvo kada su posjećivali bake u Bosni koje su pravile takve pite – priča Selma za portal "Avaza".
Godinama se vodi "rasprava" između Hrvatske i BiH da li se kaže burek, sirnica, krompiruša ili burek sa mesom, sirom, krompirom....
Selma nam je otkrila i kako su oni riješili ovaj "problem".
- Iako nam je primarna želja prenijeti ljudima poruku da je Sarajlijama pita ćejf, merak, gastronomski užitak i mnogo više od suhoparnih definicija, naravno da uz pridjev “sarajevski” nikako ne bi išao burek sa sirom – zaključila je Selma za kraj razgovora.
Najtraženije pite među Zagrepčanima ali i brojnim turistima su burek i buredžici, a nakon toga sirnica, šareni burek, krompiruša, zeljanica i tikvenica.
Link na članak
Autor: Helena Javor / Avaz.ba