<p>Ovaj specijalitet se na jelovniku tradicionalne bosanskohercegovačke kuhinje nalazi još od davne 1462. godine.</p>
<p>Tradicija spravljanja pita, i razvijanja jufki u Bosni i Hercegovini počela je pod utjecajem Otomanskog carstva. Prvo se našla na jelovniku jedne sarajevske aščinice, a zatim se tradicija spremanja pite proširila na cijelu zemlju i već šest stoljeća je neizostavno jelo u svakodnevnoj prehrani.</p>
<p>Pita je dio obiteljske tradicije i poslužuje se u svim prigodama, od svečanih do obiteljskih okupljanja. Generacijama se ritual spremanja pite prenosio s majke na kćer i gotovo se u pravilu smatrao mjerilom kvalitete domaćice. Iako za njihovu pripremu treba dosta truda, nezamislivo je da se u kuću primi gost a da se na sofri ne nađe pita. Za dobru pitu, domaćica se morala namučiti da bi svladala određene vještine u postizanju željene strukture jufke, koju nije baš jednostavno napraviti. <br />Danas se smatra da su Bosanci i Hercegovci izradu jufke i pite doveli do savršenstva. Slavi se u pjesmama, poeziji i filmovima, a kao i sve genijalne stvari, i pita je nevjerojatno jednostavno jelo.</p> delivery
Novost

Pita ispod peke je specijalitet sa stoljetnom tradicijom

Smatra se da su prve pite pripremali čak stari Egipćani. Recepte su oplemenili i doradili stari Rimljani, a onda se to kulinarsko dostignuće razgranalo Europom i orijentalnim zemljama.

Ovaj specijalitet se na jelovniku tradicionalne bosanskohercegovačke kuhinje nalazi još od davne 1462. godine.

Tradicija spravljanja pita, i razvijanja jufki u Bosni i Hercegovini počela je pod utjecajem Otomanskog carstva. Prvo se našla na jelovniku jedne sarajevske aščinice, a zatim se tradicija spremanja pite proširila na cijelu zemlju i već šest stoljeća je neizostavno jelo u svakodnevnoj prehrani.

Pita je dio obiteljske tradicije i poslužuje se u svim prigodama, od svečanih do obiteljskih okupljanja. Generacijama se ritual spremanja pite prenosio s majke na kćer i gotovo se u pravilu smatrao mjerilom kvalitete domaćice. Iako za njihovu pripremu treba dosta truda, nezamislivo je da se u kuću primi gost a da se na sofri ne nađe pita. Za dobru pitu, domaćica se morala namučiti da bi svladala određene vještine u postizanju željene strukture jufke, koju nije baš jednostavno napraviti.
Danas se smatra da su Bosanci i Hercegovci izradu jufke i pite doveli do savršenstva. Slavi se u pjesmama, poeziji i filmovima, a kao i sve genijalne stvari, i pita je nevjerojatno jednostavno jelo.