Bosanskohercegovačka kuhinja bogata je tradicionalnim domaćim jelima koja su prepoznatljiva širom regiona, ali u cijelom svijetu.
Među poznatijim domaćim tradicionalnim jelima svakako su pita i ćevapi. Stranci, odakle god da dolaze, kada posjećuju našu zemlju kao nezaobilaznu stavku pri svom turističkom oblilasku bh. krajeva stave posjetu pravoj, domaćoj, buregdžinici ili ćevabdžinici.
Pored domaćih buregdžinica i ćevabdžinica, slični objekti mogu se pronaći i u susjednim zemljama. Obično je riječ o objektima koji pitu ili ćevape prave po svom receptu, ali među mnogobrojnim buregdžinicama i ćevabdžinicama u regionu, mogu se pronaći i one koje na svom meniju zaista donose dašak tradicionalne bh. kuhinje.
Jedna takva buregdžinica, ili bolje rečeno kiosk, nalazi se i u Zagrebu. Njegovo ime je "Pita Cut" i lokacijski je smještena na tržnici Utrine, koja se nalazi na području Novog Zagreba.
U svom meniju "Pita Cut" nudi pite pravljene po sarajevskoj recepturi, i ono što je za prosječnog bh. građana najvažnija informacija, sa stvarnim imenima pita.
Autor: Oslobođenje