<p>Tek će kasnije ovaj proizvod dinarskih krajeva evoluirati u ono što danas nazivamo tepsijom, odnosno plitkom posudom na koju se stavlja glineni ili kovani poklopac.</p>
<p>No, ono što se do danas nije mijenjalo jest tehnologija pečenja. Osnovna pravila koja su za pripremu peke svladavali naši preci – ista su i danas: važno je zapaliti vatru od kvalitetnog drveta te pustiti da sagori i pretvori se u žar.</p>
<p>Jufka ili kore za pitu rade se od brašna, soli i vode. Tijesto mora biti veoma mekano i uvijek se razvija ručno, uglavnom na jako tankoj oklagiji, odnosno valjku. Nakon što se ispuni nadjevom slaže se u tepsiju koja se potom stavlja na ravnu podlogu peke i poklopi zvonom, kako tijekom pečenja pod peku ne bi ulazio zrak. Po peki se potom posipa žar.<br />Jufka se tijekom pečenja, zbog kruženja zraka ispod peke, natapa sokovima iz nadjeva i poslije 30-tak minuta spremna je za posluživanje. Služi se topla, i to ne samo kad ste gladni, jer pita se mirne duše jede i nakon obroka, umjesto deserta!</p> delivery
Novost

Što se skriva ispod poklopca?

Prve peke izrađivale su se od gline i željeza i u početku su ih činila samo glinena ili kovana zvona, koja su služila kao poklopac za hranu koja se pekla na samom ognjištu.

Tek će kasnije ovaj proizvod dinarskih krajeva evoluirati u ono što danas nazivamo tepsijom, odnosno plitkom posudom na koju se stavlja glineni ili kovani poklopac.

No, ono što se do danas nije mijenjalo jest tehnologija pečenja. Osnovna pravila koja su za pripremu peke svladavali naši preci – ista su i danas: važno je zapaliti vatru od kvalitetnog drveta te pustiti da sagori i pretvori se u žar.

Jufka ili kore za pitu rade se od brašna, soli i vode. Tijesto mora biti veoma mekano i uvijek se razvija ručno, uglavnom na jako tankoj oklagiji, odnosno valjku. Nakon što se ispuni nadjevom slaže se u tepsiju koja se potom stavlja na ravnu podlogu peke i poklopi zvonom, kako tijekom pečenja pod peku ne bi ulazio zrak. Po peki se potom posipa žar.
Jufka se tijekom pečenja, zbog kruženja zraka ispod peke, natapa sokovima iz nadjeva i poslije 30-tak minuta spremna je za posluživanje. Služi se topla, i to ne samo kad ste gladni, jer pita se mirne duše jede i nakon obroka, umjesto deserta!