<p>Tek će kasnije ovaj proizvod dinarskih krajeva evoluirati u ono što danas nazivamo tepsijom, odnosno plitkom posudom na koju se stavlja glineni ili kovani poklopac.</p>
<p>No, ono što se do danas nije mijenjalo jest tehnologija pečenja. Osnovna pravila koja su za pripremu peke svladavali naši preci – ista su i danas: važno je zapaliti vatru od kvalitetnog drveta te pustiti da sagori i pretvori se u žar.</p>
<p>Jufka ili kore za pitu rade se od brašna, soli i vode. Tijesto mora biti veoma mekano i uvijek se razvija ručno, uglavnom na jako tankoj oklagiji, odnosno valjku. Nakon što se ispuni nadjevom slaže se u tepsiju koja se potom stavlja na ravnu podlogu peke i poklopi zvonom, kako tijekom pečenja pod peku ne bi ulazio zrak. Po peki se potom posipa žar.<br />Jufka se tijekom pečenja, zbog kruženja zraka ispod peke, natapa sokovima iz nadjeva i poslije 30-tak minuta spremna je za posluživanje. Služi se topla, i to ne samo kad ste gladni, jer pita se mirne duše jede i nakon obroka, umjesto deserta!</p> delivery
Novost

Što se skriva ispod poklopca?

Prve peke izrađivale su se od gline i željeza i u početku su ih činila samo glinena ili kovana zvona, koja su služila kao poklopac za hranu koja se pekla na samom ognjištu.