<p>Prije tri godine nismo mogli ni zamisliti da će svi pričati o našem bureku i zbog njega stajati u redu, govore supružnici Selma Hadžić Huzejrović i Alvedin Huzejrović, koji su se uoči lockdowna iz Sarajeva preselili u Zagreb. Godinu dana kasnije na tržnici u Utrini otvorili su prvu poslovnicu Pita Cuta, koja je odmah postala hit, a potom lani i drugu, na Trešnjevci.</p>
<p>Tradicionalne delicije pripremaju ispod peke, ogrnute žarom, i to na tri načina. U ponudi je šest vrsta motanih pita u velikim tepsijama, koje teže tri kilograma i mogu se kupiti po gramaži, a tu su i mali zvrkovi, kao i slagana sirnica i zeljanica. Popularni su klasični burek s mljevenom junetinom i šarena verzija, koja je kombinacija s krumpirom, no posebno su traženi mali mesni zalogaji preliveni vrhnjem i češnjakom. Buredžika, kažu, nikada ne mogu napraviti dovoljno.</p>
<p>– U prosjeku ispečemo oko sto tepsija pita dnevno, a počinjemo rano ujutro loženjem vatre i izradom tijesta. Svako jutro nam stižu svježe namirnice od kojih radimo nadjeve za pite. Mašine nam pomažu samo za miješanje tijesta, faširanje mesa i rezanje povrća – ističe Alvedin.</p>
<div class="bb_iawr" id="bb-iawr-vecernji_hr_instream-1671554998811471">
<div class="bb-media bb_wrapper bb-state-loading bb-pendingplay bb-phase-pre bb-mode-commercial" id="bb-wr-vecernji_hr_instream-1671554998811471" data-flags="{" cancontrolvolume="" :true="" cancontrolplaybackrate="" data-volume="0.01" data-softembargoremainingtime="0" data-sid="T0MPM8sVUjTO" data-currenttime="0" data-duration="35" data-isready="true" data-autoplaynextremainingtime="0">
<div class="bb-layer bb-content-layer">
<div class="bb-fitme bb-head-layer">
<div class="bb-head bb-head-html5-video" data-usemediamanager="true" data-retryonplayfailed="false" data-shouldplayinline="false">
<div>
<p><span>Najveću pozornost, dodaje, posvećuju tijestu, a izrada pita je umjetnost u kojoj je prazna tepsija platno po kojem se slika korama i punjenjem. Kore se razvlače na ulju, a moraju biti prozirne i elastične. Za prave sarajevske pite, otkriva Selma, izuzetno je važan i način njihova motanja, bez zraka, a vrhunskim majstorima za izradu jedne tepsije od 10 kora potrebno je oko 20 minuta. Za tepsiju buredžika pak treba pola sata, plus 20 do 20 minuta za pečenje.</span></p>
</div>
<div></div>
<div><strong>Omiljeno jelo ili zvijezda stola</strong></div>
<div><strong></strong></div>
<div>
<p>– Burek povezuje ljude. Da biste pojeli hrskavo zapečenu, a iznutra mekanu pitu s neodoljivim nadjevima, ne treba vam nikakva posebna prigoda, ali i može biti takva. Burek može biti bilo koji obrok, ali i izložen na sredini stola na obiteljskoj ili kakvoj drugoj proslavi. Jednostavno jelo othranilo je brojne generacije te mnoge vraća u djetinjstvo – zaključuje Selma. A neke će u djetinjstvo vratiti i domaće baklave, hurmašice, tulumbe i tufahije, koje također imaju u ponudi. </p>
<p></p>
<p><a href="https://www.vecernji.hr/zagreb/tradicionalne-sarajvske-delicije-burek-povezuje-ljude-a-mi-ispecemo-sto-tepsija-pita-na-dan-1759606">Link na članak</a></p>
<p>Autor: Tajana Josipović</p>
<p></p>
</div>
</div>
</div>
</div>
</div>
</div> delivery
Novost

Večernji list: "Burek povezuje ljude"

Klasika s mljevenom junetinom, ali i sirnice, zeljanice i krumpiruše spravljene po sarajevskoj recepturi, mogu se naći na placu u Utrini i na Trešnjevci

Prije tri godine nismo mogli ni zamisliti da će svi pričati o našem bureku i zbog njega stajati u redu, govore supružnici Selma Hadžić Huzejrović i Alvedin Huzejrović, koji su se uoči lockdowna iz Sarajeva preselili u Zagreb. Godinu dana kasnije na tržnici u Utrini otvorili su prvu poslovnicu Pita Cuta, koja je odmah postala hit, a potom lani i drugu, na Trešnjevci.

Tradicionalne delicije pripremaju ispod peke, ogrnute žarom, i to na tri načina. U ponudi je šest vrsta motanih pita u velikim tepsijama, koje teže tri kilograma i mogu se kupiti po gramaži, a tu su i mali zvrkovi, kao i slagana sirnica i zeljanica. Popularni su klasični burek s mljevenom junetinom i šarena verzija, koja je kombinacija s krumpirom, no posebno su traženi mali mesni zalogaji preliveni vrhnjem i češnjakom. Buredžika, kažu, nikada ne mogu napraviti dovoljno.

– U prosjeku ispečemo oko sto tepsija pita dnevno, a počinjemo rano ujutro loženjem vatre i izradom tijesta. Svako jutro nam stižu svježe namirnice od kojih radimo nadjeve za pite. Mašine nam pomažu samo za miješanje tijesta, faširanje mesa i rezanje povrća – ističe Alvedin.

Najveću pozornost, dodaje, posvećuju tijestu, a izrada pita je umjetnost u kojoj je prazna tepsija platno po kojem se slika korama i punjenjem. Kore se razvlače na ulju, a moraju biti prozirne i elastične. Za prave sarajevske pite, otkriva Selma, izuzetno je važan i način njihova motanja, bez zraka, a vrhunskim majstorima za izradu jedne tepsije od 10 kora potrebno je oko 20 minuta. Za tepsiju buredžika pak treba pola sata, plus 20 do 20 minuta za pečenje.

Omiljeno jelo ili zvijezda stola

– Burek povezuje ljude. Da biste pojeli hrskavo zapečenu, a iznutra mekanu pitu s neodoljivim nadjevima, ne treba vam nikakva posebna prigoda, ali i može biti takva. Burek može biti bilo koji obrok, ali i izložen na sredini stola na obiteljskoj ili kakvoj drugoj proslavi. Jednostavno jelo othranilo je brojne generacije te mnoge vraća u djetinjstvo – zaključuje Selma. A neke će u djetinjstvo vratiti i domaće baklave, hurmašice, tulumbe i tufahije, koje također imaju u ponudi. 

Link na članak

Autor: Tajana Josipović