<p>Iako nisu imena showbizz scene,<strong><span> </span>Alvedin Huzejrović</strong><span> </span>i<span> </span><strong>Selma Hadžić Huzejrović</strong><span> </span>trenutno su jedni od popularnijih stanovnika Zagreba, naročito zagrebačkih Utrina. Ljudi s nestrpljenjem čekaju da se svakog dana pojave, a nimalo im nije drago kada njihovo radno vrijeme završi. Sve to zbog pita i bureka kakve naša metropola dugo nije imala. Kupci se kunu da takav burk ne postoji ni na sarajevskoj Baščaršiji, a mi smo razgovarali s Alvedinom i Selmom, da pokušamo dokučiti u čemu je tajna njihovog uspjeha.</p>
<p><strong>Tko se krije iza Pita Cuta?</strong></p>
<p>Kada smo se suprug i ja nakon nekoliko godina života na relaciji Sarajevo-Zagreb prošle godine preselili u Zagreb, odlučili smo sa sobom donijeti i dašak Sarajeva i tako smo krenuli u avanturu zvanu Pita Cut.</p>
<p><strong>Kakav je osjećaj kad o vama priča cijeli grad i ljudi su spremni satima čekati u redu?</strong></p>
<p>Znali smo da su Zagrepčani pravi gurmani i da znaju prepoznati kvalitetu. Mnogo nam znači da je Pita Cut od prvog dana prepoznata kao mjesto gdje se okuplja ekipa koja zna što je dobra hrana. Uz to, oduševljeni smo kako su ljudi susretljivi, trude se ostaviti malo pite i ostalima u redu, prepričavaju uspomene iz Sarajeva i druže se dok čekaju da njihova pita bude pečena.</p>
<p><strong>U čemu je tajna vaših pita? Gdje nabavljate sastojke? Koje sve vrste imate? Što nudite od slatkih okusa? Koja najbolje prolazi?</strong></p>
<p>Uvijek pronalazimo načine da odaberemo najkvalitetnije namirnice iz domaćeg uzgoja i najbolji tim koji u svaku pitu ulaže puno odgovornosti i ponosa. Zato i radimo najukusnije pite po recepturi naših baka i pečemo ih pod pekom, kako bi bile sočne, hrskave i zdrave. Svakog dana, članovi našeg tima pripremu izrade hrane počinju od nule, koristeći svježe sastojke i proizvode isporučene tog jutra. Naše tijesto za jufke radi se od najfinijeg pšeničnog brašna, bez aditiva, od ručno obrađenog, najkvalitetnijeg junećeg mesa, svježeg sira, jaja i organskog povrća, kao i svih drugih sastojaka koji našu pitu čine autentičnom sarajevskom pitom pečenom ispod peke. U ponudi imamo četiri vrste bureka: klasični burek s mesom, šareni burek s mesom i krumpirom, sjeckani burek i buredžik – male bureke s preljevom od vrhnja i češnjaka, te zeljanicu, sirnicu, krumpirušu i tikvenicu. Od slastica u ponudi imamo baklavu, hurmašice, tufahije, tulumbe i tres leches – modificiranu verziju latinoameričkog kolača koji je posljednjih godina postao hit u Sarajevu.</p>
<p><strong>Pečenje bureka ispod saća vaša je speciijalnost, koja je razlika od pečenja u klasičnoj pećnici? Koliko je vremena potrebno za izradu prosječne pite?</strong></p>
<p>Nekad su jela pečena na otvorenoj vatri, ispod peke, bila tradicionalan način pripreme hrane na ovim prostorima, a danas su vrhunac regionalne autohtone gastronomske ponude. Tijekom godina, pite su usavršavale, no i dalje su se pekle ispod peke. Tepsija s pitom se stavlja na žar i poklopi gornjim dijelom peke, nalik zvonu, koji se potom prekrije žarom. Peče se oko 20 minuta. Ono što pečenje ispod peke čini iznimnim upravo je činjenica da se hrana istodobno i kuha i peče. Pravi omjer jedne i druge vrste termičke obrade, sočnost pripremljenog nadjeva, ali i hrskava jufka, pripadaju pravom umijeću iza kojega se obično skriva višegodišnje iskustvo i poneka tajna majstora pečenja. Osobitim ga čini i činjenica da su pite ispod peke i vrlo zdrave, jer se peku u vlastitom soku bez potrebe za dodatnom masnoćom. Ipak, ključna je prednost što se ni na jedan drugi način mirisi i okusi ne sljubljuju tako uvjerljivo i skladno kao kad su pripremljeni pod pekom. I to nije sve! S obzirom na to da pogled na pitu ispod peke ni izbliza nije usporediv s pogledom kroz prozorčić pećnice, peka je, uz sve ostale iznimne osobine zadržala i faktor iznenađenja koji mnoge do posljednjega trenutka drži u neizvjesnosti – što li se krije ispod poklopca?</p>
<p><strong>Koliko ljudi zapošljavate?</strong></p>
<p>Pita Cut tim čini 12 predanih zaposlenika koji svaki dan za brojne pitoljubce pripreme više od 100 kg raznih vrsta pita.</p>
<p><strong>Traže li vas Zagrepčani nekada burek, a pri tome misle na onaj od sira? Ako da, što im kažete?</strong></p>
<p>Haha, da, često bude zanimljivih situacija kada je riječ o naručivanju, i to ne samo po pitanju mesa i sira. Možda mi je čak najveća fora kako svi lomimo jezik da dekliniramo riječ buredžik, ali super je da i Zagrepčani dobro znaju da je burek ili pita, gdje god da se nalazimo, ipak ćejf, merak, gastronomski užitak i mnogo više od suhoparnih definicija. Zato se uvijek dobro nasmijemo!</p>
<p><a href="https://www.zagreb.info/potrosacki-kutak/najposjecenija-lokacija-u-utrinama-znaju-li-zagrepcani-razliku-izmedu-bureka-i-sirnice-evo-sto-kazu-vlasnici-mjesta-koje-okuplja-prave-gurmane/356601/">Link na članak</a></p>
<p>Autor: I.G. za Zagreb.info</p> delivery
Novost

Zagreb.info: "Najposjećenija lokacija u Utrinama"

U razgovoru portal Zagreb.info podijelili smo dojmove i iskustva nakon tri mjeseca od otvorenja Pita Cut Zagreb.

Iako nisu imena showbizz scene, Alvedin Huzejrović i Selma Hadžić Huzejrović trenutno su jedni od popularnijih stanovnika Zagreba, naročito zagrebačkih Utrina. Ljudi s nestrpljenjem čekaju da se svakog dana pojave, a nimalo im nije drago kada njihovo radno vrijeme završi. Sve to zbog pita i bureka kakve naša metropola dugo nije imala. Kupci se kunu da takav burk ne postoji ni na sarajevskoj Baščaršiji, a mi smo razgovarali s Alvedinom i Selmom, da pokušamo dokučiti u čemu je tajna njihovog uspjeha.

Tko se krije iza Pita Cuta?

Kada smo se suprug i ja nakon nekoliko godina života na relaciji Sarajevo-Zagreb prošle godine preselili u Zagreb, odlučili smo sa sobom donijeti i dašak Sarajeva i tako smo krenuli u avanturu zvanu Pita Cut.

Kakav je osjećaj kad o vama priča cijeli grad i ljudi su spremni satima čekati u redu?

Znali smo da su Zagrepčani pravi gurmani i da znaju prepoznati kvalitetu. Mnogo nam znači da je Pita Cut od prvog dana prepoznata kao mjesto gdje se okuplja ekipa koja zna što je dobra hrana. Uz to, oduševljeni smo kako su ljudi susretljivi, trude se ostaviti malo pite i ostalima u redu, prepričavaju uspomene iz Sarajeva i druže se dok čekaju da njihova pita bude pečena.

U čemu je tajna vaših pita? Gdje nabavljate sastojke? Koje sve vrste imate? Što nudite od slatkih okusa? Koja najbolje prolazi?

Uvijek pronalazimo načine da odaberemo najkvalitetnije namirnice iz domaćeg uzgoja i najbolji tim koji u svaku pitu ulaže puno odgovornosti i ponosa. Zato i radimo najukusnije pite po recepturi naših baka i pečemo ih pod pekom, kako bi bile sočne, hrskave i zdrave. Svakog dana, članovi našeg tima pripremu izrade hrane počinju od nule, koristeći svježe sastojke i proizvode isporučene tog jutra. Naše tijesto za jufke radi se od najfinijeg pšeničnog brašna, bez aditiva, od ručno obrađenog, najkvalitetnijeg junećeg mesa, svježeg sira, jaja i organskog povrća, kao i svih drugih sastojaka koji našu pitu čine autentičnom sarajevskom pitom pečenom ispod peke. U ponudi imamo četiri vrste bureka: klasični burek s mesom, šareni burek s mesom i krumpirom, sjeckani burek i buredžik – male bureke s preljevom od vrhnja i češnjaka, te zeljanicu, sirnicu, krumpirušu i tikvenicu. Od slastica u ponudi imamo baklavu, hurmašice, tufahije, tulumbe i tres leches – modificiranu verziju latinoameričkog kolača koji je posljednjih godina postao hit u Sarajevu.

Pečenje bureka ispod saća vaša je speciijalnost, koja je razlika od pečenja u klasičnoj pećnici? Koliko je vremena potrebno za izradu prosječne pite?

Nekad su jela pečena na otvorenoj vatri, ispod peke, bila tradicionalan način pripreme hrane na ovim prostorima, a danas su vrhunac regionalne autohtone gastronomske ponude. Tijekom godina, pite su usavršavale, no i dalje su se pekle ispod peke. Tepsija s pitom se stavlja na žar i poklopi gornjim dijelom peke, nalik zvonu, koji se potom prekrije žarom. Peče se oko 20 minuta. Ono što pečenje ispod peke čini iznimnim upravo je činjenica da se hrana istodobno i kuha i peče. Pravi omjer jedne i druge vrste termičke obrade, sočnost pripremljenog nadjeva, ali i hrskava jufka, pripadaju pravom umijeću iza kojega se obično skriva višegodišnje iskustvo i poneka tajna majstora pečenja. Osobitim ga čini i činjenica da su pite ispod peke i vrlo zdrave, jer se peku u vlastitom soku bez potrebe za dodatnom masnoćom. Ipak, ključna je prednost što se ni na jedan drugi način mirisi i okusi ne sljubljuju tako uvjerljivo i skladno kao kad su pripremljeni pod pekom. I to nije sve! S obzirom na to da pogled na pitu ispod peke ni izbliza nije usporediv s pogledom kroz prozorčić pećnice, peka je, uz sve ostale iznimne osobine zadržala i faktor iznenađenja koji mnoge do posljednjega trenutka drži u neizvjesnosti – što li se krije ispod poklopca?

Koliko ljudi zapošljavate?

Pita Cut tim čini 12 predanih zaposlenika koji svaki dan za brojne pitoljubce pripreme više od 100 kg raznih vrsta pita.

Traže li vas Zagrepčani nekada burek, a pri tome misle na onaj od sira? Ako da, što im kažete?

Haha, da, često bude zanimljivih situacija kada je riječ o naručivanju, i to ne samo po pitanju mesa i sira. Možda mi je čak najveća fora kako svi lomimo jezik da dekliniramo riječ buredžik, ali super je da i Zagrepčani dobro znaju da je burek ili pita, gdje god da se nalazimo, ipak ćejf, merak, gastronomski užitak i mnogo više od suhoparnih definicija. Zato se uvijek dobro nasmijemo!

Link na članak

Autor: I.G. za Zagreb.info