<p>Odlučite li se dodatno zasladiti, u PITA CUT slatkom kutku predstavljamo najbolje od sarajevskih gastro delicija, rađenih ručno po tradicionalnoj recepturi.</p>
<p>Već znamo da su svi ludi za Mary i baklavom :) Kraljica tradicionalnih, “zalivenih” kolača, koju od sličnih verzija karakterizira to što se radi isključivo od mljevenih oraha, a u domaćinstvima se obično priprema u posebnim prigodama. Ova sočna slastica romboidnog oblika, prelivena slasnom agdom, šećernim sirupom, učinit će svaki vaš dan posebnim.</p>
<p>Hurmašica nam je stigla od riječi hurma (datulja). Nekad se bogati otomanski svijet sladio punjenim hurmama, pa su slastičari u Bursi počeli imitirati njen oblik i slatkoću. Ta vrsta stigla je i do nas i postala hurmašica. Naše hurmašice vratit će vam sjećanja na majke, bake ili susjede kako s pregačama pritišću smjesu na ribež, i to na onu stranu koja, po svoj prilici, nije nikada ni imala drugu funkciju, ili miris limuna i šećera dok se radi agda, ključni sastojak svake rođendansko-praznične atmosfere.</p>
<p>Tulumbe su slatki zalogaji bosanskohercegovačke kuhinje. Mekani unutarnji dio obložen hrskavom korom koja se topi u ustima čini ovaj preslatki desert turskog podrijetla tako posebnim.</p>
<p>Još jedna slastica “za polizati prste” koju morate probati su tufahije. Ovaj jednostavni desert od slatkih kuhanih jabuka, punjenih finom kremom od oraha i šlaga je bosanskohercegovačka nacionalna slastica porijeklom iz Perzije. Tufahije su toliko ukusne da s pravom nose višnju na vrhu!</p>
<p>Volite sočne kolače, ali agda nije vaš izbor? Ako još niste probali, pravo je vrijeme za, bez pretjerivanja, uvjerljivo najsočniji kolač koji ćete ikad probati - Tres Leche. Ovaj kolač, porijeklom iz Latinske Amerike, priprema se od biskvita prelivenog s tri vrste mlijeka, po čemu je i dobio ime, i karamelom. Tres Leche je definitivno najbolji odgovor na „the munchies“!</p> delivery
Novost

Zasladite se!

Pita ispod peke je doručak, ručak, večera i užina. No ima nas puno kojima je pita i desert. I ne, ne mislimo na slatke pite.

Odlučite li se dodatno zasladiti, u PITA CUT slatkom kutku predstavljamo najbolje od sarajevskih gastro delicija, rađenih ručno po tradicionalnoj recepturi.

Već znamo da su svi ludi za Mary i baklavom :) Kraljica tradicionalnih, “zalivenih” kolača, koju od sličnih verzija karakterizira to što se radi isključivo od mljevenih oraha, a u domaćinstvima se obično priprema u posebnim prigodama. Ova sočna slastica romboidnog oblika, prelivena slasnom agdom, šećernim sirupom, učinit će svaki vaš dan posebnim.

Hurmašica nam je stigla od riječi hurma (datulja). Nekad se bogati otomanski svijet sladio punjenim hurmama, pa su slastičari u Bursi počeli imitirati njen oblik i slatkoću. Ta vrsta stigla je i do nas i postala hurmašica. Naše hurmašice vratit će vam sjećanja na majke, bake ili susjede kako s pregačama pritišću smjesu na ribež, i to na onu stranu koja, po svoj prilici, nije nikada ni imala drugu funkciju, ili miris limuna i šećera dok se radi agda, ključni sastojak svake rođendansko-praznične atmosfere.

Tulumbe su slatki zalogaji bosanskohercegovačke kuhinje. Mekani unutarnji dio obložen hrskavom korom koja se topi u ustima čini ovaj preslatki desert turskog podrijetla tako posebnim.

Još jedna slastica “za polizati prste” koju morate probati su tufahije. Ovaj jednostavni desert od slatkih kuhanih jabuka, punjenih finom kremom od oraha i šlaga je bosanskohercegovačka nacionalna slastica porijeklom iz Perzije. Tufahije su toliko ukusne da s pravom nose višnju na vrhu!

Volite sočne kolače, ali agda nije vaš izbor? Ako još niste probali, pravo je vrijeme za, bez pretjerivanja, uvjerljivo najsočniji kolač koji ćete ikad probati - Tres Leche. Ovaj kolač, porijeklom iz Latinske Amerike, priprema se od biskvita prelivenog s tri vrste mlijeka, po čemu je i dobio ime, i karamelom. Tres Leche je definitivno najbolji odgovor na „the munchies“!