Zašto je pita ispod peke tako posebna?
Nekad su jela pečena na otvorenoj vatri, ispod peke, bila tradicionalan način pripreme hrane na ovim prostorima, a danas su vrhunac regionalne autohtone gastronomske ponude.
Smatra se da je riječ o kuhinji dinarskih krajeva, jer sač, peku, čripnju, cripnju ili lopiž, kako se sve naziva, nalazimo isključivo u tom području, odnosno prostoru gdje stanovništvo, još od vremena starih Ilira, nikad nije prihvatilo rimsku krušnu peć. Tradicija spravljanja jela ispod peke zadržala se do danas, no po najbolju pitu ispod peke više ne morate ići do sarajevske Baščaršije.
Pite su se tijekom godina usavršavale, no i dalje su se pekle ispod peke. Tepsija s pitom se stavlja na žar i poklopi gornjim dijelom peke, nalik zvonu, koji se potom prekrije žarom.
Ono što pečenje ispod peke čini iznimnim upravo je činjenica da se hrana istodobno i kuha i peče. Pravi omjer jedne i druge vrste termičke obrade, sočnost pripremljenog nadjeva, ali i hrskava jufka, pripadaju pravom umijeću iza kojega se obično skriva višegodišnje iskustvo i poneka tajna majstora pečenja.
Osobitim ga čini i činjenica da su pite ispod peke i vrlo zdrave, jer se peku u vlastitom soku bez potrebe za dodatnom masnoćom. Ipak, ključna je prednost što se ni na jedan drugi način mirisi i okusi ne sljubljuju tako uvjerljivo i skladno kao kad su pripremljeni pod pekom.
Mjesta gdje su se pripremala jela na otvorenoj vatri uvijek su bila srce doma. Danas se pite i druga jela ispod peke spremaju uglavnom za veća okupljanja i posebne prigode, no odsad, uz PITA CUT, svaki dan s obitelji i prijateljima može biti posebna prigoda.
I to nije sve! S obzirom na to da pogled na pitu ispod peke ni izbliza nije usporediv s pogledom kroz prozorčić pećnice, peka je, uz sve ostale iznimne osobine zadržala i faktor iznenađenja koji mnoge do posljednjega trenutka drži u neizvjesnosti. Što li se krije ispod poklopca?